Bilim insanları, XI. Ramses’in şiddet dolu hükümdarlığı sırasında yaşadığı bilinen mısırlı rahibin sesini yapay ses telleriyle yeniden hayata döndürmeyi başardı.
Ses nasıl hayata döndürüldü..
İnsanlarda sesin oluşması için akciğerlerden gelen havanın gırtlak, burun veya ağızda izlediği yol, ses yolu olarak biliniyor. Bu ses, ‘ses kutusu’ olarak da bilinen gırtlakta üretiliyor, ancak, ses yolundan geçtiği zaman onu duymamız mümkün oluyor.
Nesyamun’un sesini hayata döndürebilmek için, onun ses yolunun birebir ölçüleri üç boyutlu yazıcıya yansıtıldı.
Ancak bu yöntemi kullanmak ancak bir insanın ses yolundaki yumuşak dokunun bozulmamış olması halinde mümkün olabiliyor. Yumuşak dokunun bozulmadığı, bir CT tarayıcısıyla elde edilen veriler aracılığıyla teyit edildi. Nesyamun’un mumyalanmış vücudunun iyi korunmuş olması da, bu yöntemin uygulanmasına olanak sağladı.
Araştırmacılar çalışmaları neticesinde ‘e’ sesli harfi benzeri bir ses elde etti.
Londra Üniversitesi, York Üniversitesi ve Leeds Şehir Müzesi tarafından yürütülen araştırmacılardan York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, “Sesi yeniden yaratma tekniği bize uzun zamandır ölü olan bir kişinin sesini yeniden duyma imkanı verdi” diyor.
Nesyamun kimdir?
Nesyamun, 11. Ramses’in şiddet dolu hükümdarlığı dönemlerinde yaşayan rahip, Antik Mısır’ın Waset şehrinde Amun Tapınağı’nın üst düzey rahipliğini yapmaktaydı. Aynı zamanda tütsü taşıyıcısı ve yazardı. Yaklaşık 3000 sene önce, MÖ 1100 civarında öldü.
Araştırmalar, Nesyamun’un diş eti hastalığından ve diş çürümesinden muzdarip olduğunu ortaya koydu.Bilim insanları muhtemelen alerjik bir reaksiyondan ötürü 50’lerinde öldüğünü tahmin ediyorlar.
Mumya İngiltere’de sergileniyor.
XI Ramses döneminden kalan tek mumya olması nedeniyle Nesyamun, antik Mısır’ın daha iyi anlaşılması için önemli bir bilimsel kanıt niteliği taşıyor.
Nesyamun’un mumyalanmış kalıntıları İngiltere’deki Leeds Şehir Müzesi’nde sergileniyor.
Nesyamun’un bilimsel olarak ortaya çıkartılmış sesi
https://www.youtube.com/watch?v=wZGUnQHMJdc