Erzurum’da iki kişi hayvanlarını otlatırken 2 bin 500 yıllık mezar taşı buldu. Özel süngerlere sarılarak Müze Müdürlüğüne taşınan heykele yöredeki kadınlar ise el sallayarak veda etti.
Mezarlarda yatan kişilere temsilen yapılan 123 santimetre uzunluğunda, 45 santimetre çapında ‘Taş Baba’ heykeli bulundu. Şans eseri bulunan mezar taşının tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor.
Şenkaya İlçesine bağlı Ormanlı Mahallesi’nde Aytaç Alver ile kuzeni Erdal Alver bölgede hayvanlarını otlatırken bir taş gördü. Üzerinde şekiller bulunan taşı traktörle evlerine götürdüler. Vatandaşların haber vermesiyle Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç beraberinde iki akademisyenle bölgeye gitti.
TÜRKİYE’DE BULUNAN DÖRDÜNCÜ ESER
Yapılan incelemede eserin Kıpçak Türkler’ine ait bir mezar taşı olduğu belirlendi. Üzerinde bengüsu motifleri bulunan heykel, Anadolu’da bulunan dördüncü ‘Taş Baba‘ heykeli olma özelliği taşıyor. ‘Taş Baba’ heykellerinden Türkiye’de daha önce Hakkari’de 1, Ahlat’ta 1 ve Erzurum’un Oltu ilçesinde 1 tane bulunmuştu.
Atatürk Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Mert bulunan eserin Kıpçak Türkleri’ne ait bir mezar taşı olduğunu belirterek, ”Şu ana kadar Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna bölgesinde tespit edilmiş 2145 adet Taşbaba var ama tabi her sene bunların sayısı artıyor” dedi.
Öte yandan Taşbaba’nın en önemli özelliğinin Anadolu’da bulunaması olduğunu söyleyen Mert, ” Eser bizi bin 500 yıl geriye götürüp atalarımızla geçmiş kültürümüzle bağlıyor” açıklamasını yaptı.
Yaklaşık 120 santimetre uzunluğundaki Taşbaba heykeli Erzurum Müze Müdürlüğü’nde koruma altına alınacak.
Anadolu’daki ilk örneklerden birisi..
Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, böyle bir heykelin Erzurum’da bulunmasının şaşkınlığını yaşadıklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımızın heykel taşı bulduklarına dair ihbarı üzerine köyde inceleme yapmak için buraya geldik. Bizde arkeologlarımızla buraya gelerek incelemelerde bulunduk. Yaptığımız incelemeler neticesinde bizi çok şaşırtan ve bölgede çok nadir bulunan ‘Taş Baba’ heykeli olduğunu gördük. Bu heykeller Anadolu’daki yaşamış Türklerin geleneklerini yansıtan bir mezar taşıdır. Gördüğümüz bu örnek Anadolu’daki ilk örneklerden birisidir” dedi.