Balatlar Yapı Topluluğu kazısı devam ediyor

0

      Sinop’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 10 yıl önce başlatılan ve 2 bin 300 yıllık tarihin gün yüzüne çıkarılmaya çalışıldığı Balatlar Yapı Topluluğu kazısı devam ediyor.

         Sinop’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 10 yıl önce başlatılan ve 2 bin 300 yıllık tarihe sahip olduğu vurgulanan Balatlar Yapı Topluluğu kazısı çalışmaları sürdürülüyor.

         Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu başkanlığındaki kazı heyeti tarafından yapılan kazı çalışmalarında, bu yıl alan içinde 5. yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap kısmı gün yüzüne çıkarılıyor.

         Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapmış olan yapı kompleksinin tarihi açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

        Geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında zengin Romalılara ait olduğu tahmin edilen döşeme mozaiklerini gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Köroğlu, söz konusu mozaiklerin alan içinde koruma altına alındığını vurguladı.

        Köroğlu, bu yılki çalışmalarda alan içinde 5. yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap kısmının ortaya çıkarılmasına ağırlık verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

      “Daha önce yaptığımız çalışmalarda yapının hamam bölümüne ulaşmıştık. Aynı alan 18. ve 20. yüzyıllar arasında mezarlık olarak kullanılmış. Biz bu mezarlıklar altında yapının orijinal zeminine ulaşmaya çalışacağız. Onun dışında yeni kamulaştırılan bir alanımız var. Yapının doğu kesiminde. Orada çalışmalarımız başladı. Beşinci yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap bölümünü ortaya çıkaracağız. Umuyoruz ki bu iki alanda da güzel buluntular gelecektir.”

      Sinop’ta 10 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi buluntu gün yüzüne çıkarılmıştı.

         Balatlar Yapı Topluluğu kazısı ile ortaya çıkarılan ve 200 yıllık olduğu tahmin edilen insan iskeleti görenleri şaşırttı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu bulunan iskelet hakkında şöyle konuştu:

      “Rum Ortodoks cemaatinden biri olduğunu düşündüğümüz kişinin mezara yatırılış şekli ilk kez rastladığımız bir durum. Bireyin elleri kafasının arka kısmına konulmuş ve gayet rahat bir şekilde uzanmış. Herhalde yaşarken keyfine düşkün biriydi ki bu şekilde de gömülmüş. Anladığımız kadarıyla bireyin günlük hayatıyla ilişkili bir yatış şekli söz konusu. Açıkçası daha önce rastlamadığımız bir durum. Gerçekten çok ilginç.”

Köroğlu, iskeletin Çorum Hitit Üniversitesine gönderilerek orada inceleneceğini aktardı.

 

     Kaynak:

         https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/

         https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/sinopta-arkeologlari-sasirtan-iskelet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.