Nedir Bu SURREALIZM!

0

                SURREALIZM (GERÇEKÜSTÜCÜLÜK)

Türkçede gerçeküstücülük olarak tanımladığımız sürrealizm’in kelime kökeni Fransızcadaki “surref (gerçek dışı, gerçek üstü)” kelimesinden gelmektedir.

Sürrealizm Dr. Sıgmund Freud’un (1856-1939) psikanaliz yönteminden yola çıkılarak kurulmuş, diğer akımlara nazaran en yaygın ve uzun ömürlü edebiyat ve sanat akımlarından biridir.

Sürrealizm, 1924’de Fransa’da çıkmıştır.  Freud’un çalışmaları ile yakından ilgilenen Dr. Amire Breton tarafından bu akıl sistemleştirilmiştir. Breton 1924 ve 1930 yıllarında sırasıyla iki tane sürrealizm manifestosu yayınlamıştır. Akım, Empresyonizm, Kübizm, Fovizm ve Dadaizm’den etkilenmiştir. Sürrealizm’in kurucusu Andre Breton eski bir dadaisttir.

              SURREALIZM NEYİ AMAÇLAR?

Freud’un psikanaliz yönteminden yola çıkılarak kurulan Sürrealizm, akıl ve mantığı geri plana atarak bilinç altındakileri ortaya çıkarmayı amaçlar. Sanatçı, insanı yönlendirenin bilinç altı ve iç güdüleri olduğuna inanır. İyi davranışların yanında kötü davranışların, sevapların yanında günahların, güzelin yanında çirkinin bulanması gerektiğini düşünür. kendin inandığı saf gerçekliği ortaya çıkarır.

          SURREALIZM AKIMI SANATÇILARI

           Dünya Edebiyatında Sürrealizm Yazarları

   Andre Breton

Louis Aragon

Phipple Soupault

Benjamin Perret

Paul Eluard

            Türk Edebiyatında Sürrealizm Yazarları

   Orhan Veli Kanık

   Cemal Süreyya 

    Ece Ayhan

    Edip Cansever

    Turgut Uyar

     Oktay Rıfat Horuzcu

           Sürrealizm Akımı Ressamları

     Salvador Dali

    Andre Masson

    Giorgio De Chirico

    Hans Bellmer

    Rene Magritte

    Edgar Ende

    Paul Klee

    Frida Kahlo

Gerçeküstücülük, ister söz, ister yazı ile yada başka bir yolla düşüncenin gerçek işleyişini ortaya çıkarmak için başvurulan, içinden geldiği gibi yazma yöntemidir. Bu, aklın denetimi olmaksızın (rüyada olduğu gibi) her türlü estetik ve ahlak kaygısı dışında düşüncenin yazılışıdır.”

Andre Breton

Benim resimlerim hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir. Akla gizemi getirirler. Doğrusunu isterseniz, benim resimlerimi gören biri kendine şu basit soruyu sorar : ‘Bunun manası ne?’ O resmin bir manası yoktur. Çünkü zaten gizemde hiçbir şeydir, bilinmeyendir.”

Rene Magritte

 

 

Kaynak: https://www.turkedebiyati.org

http://www.leblebitozu.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.